“Groeien in je eigen ik! Als je jezelf niet kent, weet je niet welke je gaven zijn en kan je ze ook niet aan iemand anders geven. In het Persoonlijk Jaar ging ik doorheen mijn kwetsuren en ontdekte zo mijn gaven waarmee ik nu mensen kan inspireren.”

Ik was 34, op mijn werk veranderde er veel en ik merkte dat ik geen eigenheid meer in mijn job kon leggen. Ik begon te botsen met mijn directe leidinggevende. Grote vragen rezen op: wie ben ik, waar ben ik? Wat ga ik de rest van mijn leven doen? Ook in mijn relatie. Is dit nu wel de perfecte relatie? Het was alsof er in mij een interne telefoonlijn was met veel ruis op waardoor ik die andere niet kon begrijpen. Die andere dat was ikzelf! Die andere ik in mij waar nooit plaats voor was geweest.
Tijdens dit traject heb ik ontdekt dat ik een warme, lieve, zachte persoon ben die er graag wil zijn voor anderen. Nu weet ik waarvoor ik sta. Ik heb geleerd dat vertrouwen krijgen waardevol is. Daar ging ik vroeger aan voorbij. Vertrouwen aandurven schept zoveel vrijheid. Het geeft je de kracht om je in te zetten en zelf vertrouwen te kunnen schenken aan anderen!

Het lichaamswerk was voor mij aanvankelijk uit mijn comfortzone maar wat een ontdekking! Ik raak sindsdien meer mensen aan omdat ik op die manier iets tastbaars als warmte, bemoediging, enz. kan meegeven. Ga ik nu door een moeilijk moment heen, kruip ik als het ware in mijn eigen lichaam en luister wat het mij te vertellen heeft. Door in dat moment te zijn mét de moeilijkheid of de pijn, en te luisteren, kan ik het beter begrijpen en er naar handelen.

Ruben Recko

“De meest concrete verandering voor mij is het, in mij, ontluiken van het belang van het hier en nu. Ik wist dat dat bestond maar door het Persoonlijk Jaar is het echt binnengekomen.”


Door het verlies van mijn dochter en de complexiteit van een relationele zoektocht voelde ik mij zwaar beproefd. Om hierop een antwoord te bieden, zocht ik naar diepgang onder begeleiding van ervaren mensen. Het Persoonlijk Jaar heeft me nieuwe inzichten gegeven en bouwstenen om verder te gaan.

Het was een geweldig vervullende ervaring. Binnen de vijf minuten voelde ik mij thuis in de groep dankzij de fijn afgestemde coaching van de begeleiders. Zonder de groep is er geen Persoonlijk Jaar. De groep biedt zo veel. Door de vreugde, emotie en twijfels die je bij anderen ziet loskomen herken je jezelf waardoor je kunt leren.

Ik ben anders gaan kijken, zachter, met meer diepgang. Naast de groep was ook het lichaam mijn gids. Ik heb geleerd en vooral ervaren dat het lichaam nooit liegt! Een groot geschenk. Het lichaamswerk leerde mij nog beter te ademen en stil te staan. Een doorgelucht lichaam biedt helderheid en inzicht.
Ik raad iedereen het Persoonlijk jaar aan omdat het een innerlijk verrijkende passage is op je levenspad. Omdat je de tijd neemt om stil te staan en in een omgeving terechtkomt waar je de kans hebt om dieper te gaan.

Marc Mombaerts

“Ik heb deelgenomen omdat ik vast zat in een negatieve spiraal en alleen maar angstiger werd. Door het Persoonlijk Jaar is dit doorbroken. Ik kan nu impulsen voelen in mijn lijf en daardoor doen, handelen. Ik heb een einde kunnen breien aan dingen uit het verleden, heb ze kunnen afhandelen en daardoor is er nu ruimte voor iets anders.”

Ik heb veel gewonnen aan zelfvertrouwen en energie. Ik voel mij beter in mijn vel en leg gemakkelijker contact. De energie stroomt.
Ik hou niet meer in, maar spreek mij uit. Ik ga het conflict minder uit de weg. Voorheen belette angst mij om te spreken. Nu is angst een soort belletje geworden: als ik nu angst voel en nerveus wordt, is dat net het signaal dat ik iets uit te spreken heb.
De blokken zijn intens. Ik kon de verandering in mijn lichaam voelen: van angst en vastzitten naar ontspanning en energie. Ik heb gevoeld hoeveel er in mij zit en hoe ik dat vroeger niet toeliet.
Wat zo leuk is aan het traject is dat je dingen in jezelf hebt om te ontdekken. Naar mijn gevoel kreeg ik altijd precies wat ik nodig had.
Voor eenieder die het gevoel heeft vast te zitten, stil te staan, een andere richting uitwil maar niet weet hoe.
De begeleiding vond ik super. Er werd heel goed aangevoeld wat ik nodig had en ik voelde mij altijd veilig in de groep. Ik kon alles aanbrengen wat ik wilde aanbrengen. Ik denk dat je niet veel beter kunt hebben.

Joke

“De inschrijving volgde uit een wens om goed naar mezelf te kijken en te onderzoeken wat me beweegt. Het traject en de lessen werken nog altijd door.”


De inschrijving volgde uit een wens om goed naar mezelf te kijken en te onderzoeken wat me beweegt. Het Persoonlijk Jaar ben ik uiteindelijk begonnen met mijn verlangen naar (meer) contact van hart tot hart. Dat werd voor mij de rode draad door het traject.

Ik genoot erg van het lichaamswerk, dat ervoor zorgde dat ik gemakkelijker in contact kon komen met mijn gevoel en ik merkte dat ik in beweging een eindeloze bron van energie in me kon aanboren; dat ik over een enorme warmte en kracht beschik. De terugkerende oefeningen hebben er ook voor gezorgd dat langzaam de barrière tussen hoofd en hart geslecht werd. Er ontstond meer balans.

Het Persoonlijk Jaar biedt een mooie afwisseling tussen individueel en met elkaar werken. Ook worden zoveel verschillende werkvormen aangeboden om contact met jezelf te maken. Bijna alle oefeningen waren voor mij ‘raak’ en ik ben in het jaar meerdere keren diep geraakt. Ik heb daarin ook veel geleerd van de stappen die mijn groepsgenoten maakten.

Het Persoonlijk Traject van ITIP kan ik eigenlijk iedereen aanraden. Ik ken niemand die niet een vraag of verlangen heeft dat hem/haar bezig houdt en waar de professionele begeleiding van het ITIP aan kan bijdragen. Enige vereiste is volgens mij dat je bereid bent om de sprong in het diepe te maken.

Niels van Gorp

Niels van Gorp

“Ik zou dit traject aanraden aan iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en die de vastgeroeste patronen in zijn leven onder de loep wil nemen.”

Ik durf veel meer uit te gaan van wat ik wil en niet meer van wat anderen van mij verwachten. Althans, veel minder. Ik maak nu keuzes die vaker gebaseerd zijn op mijn eigen gevoel, wat is goed voor mij? Ik handel minder vanuit vastgeroeste patronen en wanneer ik wel reageer vanuit oude patronen, kan ik daar milder over zijn naar mezelf toe. Waar ik vroeger automatisch ‘ja’ zei op verzoeken om ergens aan mee te doen, neem ik nu meer de tijd om te voelen of ik het echt wel wil. Of dat ik ‘ja’ zeg vanuit de angst om niet aardig gevonden te worden. Ik durf dus vaker ‘nee’ te zeggen als het niet goed voelt, zowel privé als in werksituaties.

Ik zou dit traject aanraden aan iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en die de vastgeroeste patronen in zijn/haar leven onder de loep wil nemen en hier iets anders voor in de plaats durft te zetten. In mijn persoonlijk leven heb ik het mijn oudste zus aanraden. Ik heb veel aan het Persoonlijk Jaar gehad en heb me erg op mijn plaats gevoeld bij het ITIP. Met name de respectvolle manier waarop de begeleiders datgene bij mij naar boven wisten te krijgen waar het precies om ging, heeft me geraakt. Confronterend op een liefdevolle manier en dat heeft voor mij heel goed uitgepakt. Ik ben vaak al streng genoeg voor mezelf.

Wilma Louwenaar

Wilma Louwenaar

“Het intakegesprek bevestigde mijn eerdere ervaringen met het ITIP: de manier waarop zij tegen het leven aankijken, de openheid van de begeleider, alles voelde goed.”

Na een vervelende ervaring op mijn werk, werd ik me bewust van een patroon in allerlei situaties in mijn leven waar ik last van had en iets aan wilde doen. Het intakegesprek bevestigde mijn eerdere ervaringen met het ITIP: de manier waarop zij tegen het leven aankijken, de openheid van degene met wie ik het gesprek had, alles voelde goed. En dat was wel een voorwaarde om met mijn persoonlijke thema’s aan de slag te gaan.

In vier blokken in een perfecte opbouw, met verschillende thema’s en allerlei verschillende werkvormen, ben ik steeds een stukje meer te weten gekomen van allerlei processen die in mij spelen en van mijn interactie met de mensen om mij heen. Ik ben mij steeds bewuster geworden van mijn sterke drang om mensen niet teleur te stellen en vooral aardig en voorkomend te zijn, terwijl me dat ook tegenhoudt om mezelf te laten zien en te ontwikkelen. Door mij niet of weinig uit te spreken, bereik ik eigenlijk het tegenovergestelde van mijn diepe wens om in contact met de mensen om mij heen vol in het leven te staan.

Ik kan echt iedereen aanraden om het Persoonlijk Traject te doen! Ik ervaar het zelf als heel fijn om me meer bewust te zijn geworden van de patronen in mijn leven. Het is een verrijking van mijn leven.

Marco van Es

Marco van Es